Øget risiko for ny kræft efter behandling for lymfekræft

Er man blevet behandlet med højdosis kemoterapi og stamcelletransplantation mod lymfekræft, er risikoen for senere i livet at få leukæmi og hudkræft forøget. Det viser et nordjysk studie, der netop er offentliggjort i Lancet Haematology.

Det er læge og forsker ved Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og Rigshospitalet, Trine Trab, der sammen med læge og ph.d.-studerende ved Hæmatologisk Afdeling, Joachim Bæch står bag kortlægningen af risikoen for senfølger efter behandling med lymfekræft.

Undersøgelsen omfatter 803 danske patienter med forskellige former for lymfekræft. Alle har modtaget behandling med højdosis kemoterapi samt autolog stamcelletransplantation. Patienterne er blevet fulgt i op til 17 år efter diagnosetidspunktet for at se, om der opstår ny kræftsygdom.

I undersøgelsen udviklede 129 af de 803 patienter med lymfekræft en ny kræftsygdom. Af disse var 47 almindelig hudkræft, mens 27 var myelodysplastisk syndrom eller akut myeloid leukæmi. Der er ingen øget risiko for andre kræftformer. Undersøgelsen viser desuden, at højere alder, når behandlingen gives, øger risikoen for at få ny kræft senere i livet.

Den nye viden kan bruges til at informere patienter og til at tage højde for risikoen for senfølger, fortæller Trine Trab til Kræftens Bekæmpelse, der bringer en artikel om resultaterne:

- Lymfekræftpatienter kan heldigvis leve længe efter intensiv behandling med kemoterapi og stamcelletransplantation, og derfor er der mere fokus på, hvad der sker efter behandlingen, og her er det vigtigt at vide, hvilke senfølger de kan risikere at få af behandlingen på lang sigt. Når nye kræftbehandlinger undersøges, kan vi sammenligne virkning og risiko ved de enkelte behandlinger og tilpasse behandlingen til den enkelte patient, siger hun.

Studiet er finansieret via Kræftens Bekæmpelses støtte til professor og overlæge ved Hæmatologisk Afdeling, Tarec Christoffer El-Galaly, som siden 2021 har været ansat i et professorat støttet af Kræftens Bekæmpelse. 

Læs hele studiet i Lancet Oncology



 

Opdateret